damwanden

Zware oeverbescherming of grondkering!

Een damwand is veelal een zwaardere versie van een beschoeiing welke dient voor oeverbescherming of grondkering. Ook voor damwanden is er een ruime keuze aan materialen. Meest gebruikt op de particuliere markt blijft hardhout. Stalen damwand wordt gebruikt voor de zwaardere constructies bij grote civiele werken.

Een andere optie is ook nog kunststof, dit is langzaam bezig in opmars, maarblijft ruim achter op hardhout. Wat wijzelf een mooie en duurzame mogelijkheid vinden is dat het ook mogelijk is om gevingerlaste combidamwand te gebruiken, dit is waarbij het bovenste gedeelte op het water/grondniveau bestaat uit hardhout en het gedeelte onder water bestaat uit naaldhout. deze planken zijn gekoppeld onder hoge druk met een vingerlas.

Het grote voordeel met damwand is dat deze verticale constructie door middel van een mes en groef verbinding tegen elkaar aan geplaatst worden, hierbij wordt deze kering meteen gronddicht en de constructie wordt één geheel. Bij kunststof of stalen damwand worden de planken door middel van een slot aan elkaar verbonden waarbij ze ook niet meer uit elkaar kunnen zakken, dit is helaas met hout nog niet mogelijk...

De damwanden kunnen ook op verschillende hoogte's uitgevoerd worden, hierbij kan de hogere druk opgevangen worden door een extra voorbalk waarbij men in het land versteviging aanbrengt door middel van ankers.

Verankering - hiervoor zijn verschillende methodes waarbij de belangrijkste factor de ruimte is om ze aan te brengen, Wij kunnen bij een tekort aan ruimte de mogelijkheid bieden om te werken met een klap- of schroefanker, of wellicht is het voldoende om de ankerstangen te bevestigen aan de fundering. Een eenvoudige en gebruikelijke oplossing is door middel van een draadeind en een ankerschot in de kant de beschoeiing te verstevigen.

Neem gerust met ons contact op om te overleggen wat bij u de beste mogelijkheid is voor het beschermen van uw oever of het opvangen van uw hoogteverschil.